Het Twentse landschap is uniek

Natuurgebieden in Twente

Het kenmerkende landschap van Twente is een lust voor de zintuigen. Je kijkt je ogen uit en er is van alles te horen en te ruiken. Opvallend zijn de dichtbegroeide natuurlijke afscheidingen van heggen en houtwallen om de weilanden af te bakenen zodat schapen, koeien en paarden in het weiland blijven.

Bossen en heidevelden

Sallandse heuvelrug

Het beste verken je het Twentse landschap via de vele wandel- en fietspaden door bossen, heidevelden, grafheuvels, zandverstuivingen, rivieren, graanvelden en landgoederen. Je ruikt de kamperfoelie, geniet van de wilde bloemen en je spot tal van vogels. De Sallandse heuvelrug en het Twents Reggedal zijn twee unieke natuurgebieden met het predikaat Nationaal Park.

De uithoek van Twente

In het noordoosten van Twente liggen plaatsjes als Dinkelland, Tubbergen en Losser. Wie kent ze niet! Het lijkt een uithoek voor Randstedelingen, maar als je eenmaal deze plek hebt ontdekt, snap je waarom de bewoners niet te veel vertellen over hun afwisselende, glooiende landschap met beekjes en weiden. Ontdek deze regio op de fiets of maak er een mooie wandeling over een van de aangegeven routes.

Wildlife spotten

Neem je verrekijker maar mee, want met zoveel natuurgebieden in Twente is het zien van wild natuurlijk onvermijdelijk. Vooral in de herfst heb je de meeste kans om tijdens een wandeling dieren te zien. Uit de houtwallen schiet regelmatig een haas of een fazant als de vogels beginnen te krijsen. In het bos hoor je de korte roffels van de specht en de ganzen vliegen laag. Voor reeën, wilde zwijnen en als je heel veel geluk hebt misschien een wolf heb je meer geduld nodig.

Het natte Buurserzand

Ondanks de naam is het natuurgebied Buurserzand een afwisselend stukje natuur met heidevelden, graslanden en stukjes bos. Het is een geliefd wandelgebied en dit natte heidegebied is door zijn omvang uniek in Europa. Je vindt er tal van planten en bijzondere dieren zoals wulpen en geelgorsen. Regelmatig springt er een ree voorbij en kom je er loslopende runderen tegen

Hoogveen in Twente

Het is er nat, vochtig en zompig. Bovendien is het er erg stil en kom je er werkelijk geen mens tegen. Het Hoogveen is een rustgebied voor vogels. Met een beetje geluk spot je een kraanvogel die tijdens hun lange tocht terug van Spanje naar Scandinavië even komen uitrusten. Het is ook de plek voor hagedissen en slangen. Overigens zul je de slangetjes niet snel spotten. Zodra je even stampt zijn ze weg.

Twente is met zoveel natuurparken met recht het landgoed van Nederland

Genieten met het gezin

De natuurgebieden van Twente zijn ongekend mooi en zo interessant om met het hele gezin te ontdekken. Spelenderwijs leren de kinderen de dieren en planten van de Twentse natuur kennen. Leerzaam, maar vooral ook heerlijk ontspannen. En de vele fiets- en wandelpaden maken de gebieden eenvoudig toegankelijk.

Luisteren naar de herder

Er zijn verschillende plekken waar de herders met hun schaapskuddes rondtrekken. In het natuurgebied Borkeld, in de zomermaanden bij Haaksbergen op het Haaksbergerveen en in het veengebied Hoogveen. Ze hebben altijd tijd voor een praatje en vertellen mooie verhalen over de omgeving en hun kudde. Haast hebben zij niet. Ze hebben geen deadlines of een volle agenda. Als de schapen maar voor donker binnen zijn, dan is het goed!

De Borkeld

Natuurgebied de Borkeld is goed toegankelijk gemaakt voor wandelaars en fietsers. Je vindt er heidevelden waar je stil van wordt. Grafheuvels, prachtige glooiingen met hier en daar een jeneverbes (kwakel in het Twents). Schapen in de verte, een koekoek en verder… helemaal niets. Bezoek ook Informatieboerderij ’n Witten