Het Twentse landschap is uniek
Natuurgebieden in Twente
Het kenmerkende landschap van Twente is een lust voor de zintuigen. Je kijkt je ogen uit en er is van alles te horen en te ruiken. Opvallend zijn de dichtbegroeide natuurlijke afscheidingen van heggen en houtwallen om de weilanden af te bakenen zodat schapen, koeien en paarden in het weiland blijven.
Bossen en heidevelden
Sallandse heuvelrug
Het beste verken je het Twentse landschap via de vele wandel- en fietspaden door bossen, heidevelden, grafheuvels, zandverstuivingen, rivieren, graanvelden en landgoederen. Je ruikt de kamperfoelie, geniet van de wilde bloemen en je spot tal van vogels. De Sallandse heuvelrug en het Twents Reggedal zijn twee unieke natuurgebieden met het predikaat Nationaal Park.
Wildlife spotten
Neem je verrekijker maar mee, want met zoveel natuurgebieden in Twente is het zien van wild natuurlijk onvermijdelijk. Vooral in de herfst heb je de meeste kans om tijdens een wandeling dieren te zien. Uit de houtwallen schiet regelmatig een haas of een fazant als de vogels beginnen te krijsen. In het bos hoor je de korte roffels van de specht en de ganzen vliegen laag. Voor reeën, wilde zwijnen en als je heel veel geluk hebt misschien een wolf heb je meer geduld nodig.
Het natte Buurserzand
Ondanks de naam is het natuurgebied Buurserzand een afwisselend stukje natuur met heidevelden, graslanden en stukjes bos. Het is een geliefd wandelgebied en dit natte heidegebied is door zijn omvang uniek in Europa. Je vindt er tal van planten en bijzondere dieren zoals wulpen en geelgorsen. Regelmatig springt er een ree voorbij en kom je er loslopende runderen tegen
Hoogveen in Twente
Het is nat, vochtig en zompig. Bovendien is het er erg stil en kom je er werkelijk geen mens tegen. Het Hoogveen is een rustgebied voor vogels. Met een beetje geluk spot je een kraanvogel die tijdens hun lange tocht terug van Spanje naar Scandinavië even komen uitrusten. Het is ook de plek voor hagedissen en slangen. Overigens zul je de slangetjes niet snel spotten. Zodra je even stampt zijn ze weg. In de zomer kun je de speerwaterjuffer, beter bekend als de libelle, goed bewonderen. Houd je fototoestel tijdens een wandeling bij de hand, want wie weet schiet je een mooi plaatje van een patrijs, bosuil of een velduil. Op een half uur rijden liggen prachtige hoogveen gebieden waaronder Haaksbergerveen en Engbertsdijksvenen.
Twente is met zoveel natuurparken met recht het landgoed van Nederland
Genieten met het gezin
De natuurgebieden van Twente zijn ongekend mooi en zo interessant om met het hele gezin te ontdekken. Spelenderwijs leren de kinderen de dieren en planten van de Twentse natuur kennen. Leerzaam, maar vooral ook heerlijk ontspannen. En de vele fiets- en wandelpaden maken de gebieden eenvoudig toegankelijk.
Luisteren naar de herder
Er zijn verschillende plekken waar de herders met hun schaapskuddes rondtrekken. In het natuurgebied Borkeld, in de zomermaanden bij Haaksbergen op het Haaksbergerveen en in het veengebied Hoogveen. Ze hebben altijd tijd voor een praatje en vertellen mooie verhalen over de omgeving en hun kudde. Haast hebben zij niet. Ze hebben geen deadlines of een volle agenda. Als de schapen maar voor donker binnen zijn, dan is het goed!
De Borkeld
Natuurgebied de Borkeld is goed toegankelijk gemaakt voor wandelaars en fietsers. Je vindt er heidevelden waar je stil van wordt. Grafheuvels, prachtige glooiingen met hier en daar een jeneverbes (kwakel in het Twents). Schapen in de verte, een koekoek en verder… helemaal niets. Bezoek ook Informatieboerderij ’n Witten
Op het water
Op en top genieten langs het water van flora en fauna. Dit kan door middel van prachtige wandel- en fietsroutes langs de rivieren de Regge en de Schipbeek.
In de afgelopen jaren heeft Waterschap Vechtstromen de Regge haar natuurlijke loop door het landschap teruggegeven. Een enorme klus met een verbluffend resultaat!
De Schipbeek is een zijrivier van de IJssel en werd vanaf de late middeleeuwen gekanaliseerd. Het gehele traject van de Schipbeek is aangewezen als ecologische verbindingszone.